U bent hier

Sperino (Paolo de Marchi)

Region: 
Description: 

Proprietà Sperino is gelegen in Lessona, in het noorden van Piëmonte en dus letterlijk 'au pied de la montagne' tussen Biella en Gattinara en ten noorden van Torino. Eigenaar is Paolo de Marchi die uit deze streek afkomstig is maar  die, met groot succes, zijn geluk ging beproeven in Toscane waar hij het domein Isole e Olena op de wereldwijde wijnmap zette. Samen met zijn zoon Luca besloot hij in 1999 terug te keren naar zijn roots om er een aloud familiedomein rond het kasteel van Lessona in ere te herstellen. Sperino telt nu 8 ha aan wijngaarden die verspreid zijn over verschillende locaties die gelegen zijn op een hoogte van 280 à 350 m boven de zeespiegel. De aangeplante druiven zijn Nebbiolo (hier Spanna genoemd), Vespolina en Croatina. 

De regio is  niet zo bekend als de Langhe (Barolo en Barbaresco) maar heeft dankzij het domein Sperino een groot wijnverleden. Toen in 1861 de éénmaking van Italië ondertekend werd, waren de kristallen glazen gevuld met de 'Lessona' van Proprietà Sperino. Het was toen de enige en dus de eerste wijn die op fles werd getrokken omdat hij aanzien werd als de beste wijn van Italië. Als dat geen wijn met een verhaal is. Luca de Marchi beloofde mij om bij een volgend bezoek zo'n historische fles open te maken. Een mens zou voor minder teruggaan. 

De wijnbouw was in de 19de eeuw zeer belangrijk in deze streek aan de rivier de Sesia maar toen in het begin van de 20ste eeuw de fameuze Italiaanse textielindustrie meerdere productiecentra in de regio neerpootte, verlieten de inwoners hun wijngaarden om makkelijker geld te gaan verdienen in de fabriek. Vandaag worden er rond Biella nog enkel kwalitatief zeer hoogstaande merken geproduceerd zoals Ermenogilda Zegna. De goedkopere merken worden nu in het Oosten geproduceerd en sommige telgen van wijnbouwersfamilies keerden terug naar hun roots. Paolo en zijn zoon Luca brachten in 2004 hun eerste nieuwe jaargangen op de markt. 

Het klimaat in de vallei van de Sesia is uniek maar niet ideaal om makkelijke volumewijnen te produceren. De hoogte en de nabijheid van de Alpen zorgen er voor een koel klimaat met koude nachten en voldoende regen. Anderzijds zorgen die Alpen ook voor een warme wind die door de vallei blaast, de Föhn genoemd, waardoor het er zeer weinig sneeuwt. Een micro-klimaat dus. Wat de appellatie echter het meest typeert is de bodem. Die bestaat voornamelijk uit geel zand en Loess (soort klei) die boordevol mineralen zit, wat zorgt voor finesse, maar die ook een zeer hoge pH-waarde heeft waardoor er weinig kan worden geteeld buiten druiven, appelen en bloemen. Er zit ook helemaal geen kalk in de bodem wat meestal zorgt voor tanninerijke en robuste wijnen. De rendementen in de wijnbouw zijn er zeer laag wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt maar het de wijnbouwer niet makkelijk maakt om goed geld te verdienen.

Maar wij, zowel als Paolo en Luca de Marchi, willen geen gemakkelijk geld verdienen. We willen in de eerste plaats goede wijn verkopen. En als we daarmee voldoende kunnen verdienen om niet in de fabriek te moeten gaan werken, zijn we zeer gelukkig (-;